Όπως ο δρόμος (και κάθε δρόμος) έχει τη δική του ιστορία, το ίδιο πιστεύουμε ότι ισχύει και για τις πλατείες. Και μπορεί η πλατεία του Μεσαίου Καρλοβάσου να έχει πιο «βαριά» ιστορία (λόγω της ύψωσης της σημαίας της επανάστασης του 1821) αλλά και η κεντρική πλατεία της πόλης έχει την δική της.
Στον χώρο της σημερινής πλατείας (πλατεία Βαλασκατζή) κάποτε υπήρχαν περιβόλια ενώ ο δημοφιλής χώρος συνάθροισης ήταν η διπλανή πλατεία (Αγ. Δημητρίου), στην οποία μέχρι πριν κάποια χρόνια στάθμευαν τα Ταξί. Η τότε Δημοτική αρχή αποφάσισε να μετατρέψει τα περιβόλια σε πλατεία χωρίς όμως να στηριχθεί σε κάποια συγκεκριμένη μελέτη αλλά αυτοσχεδιάζοντας. Οι αντιδράσεις για την προχειρότητα του έργου ήταν έντονες και μάλιστα λέγεται ότι η δημοτική αρχή είχε ήδη ξεκινήσει το μπάζωμα ενώ συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μετά την ολοκλήρωση της υπερύψωσης του εδάφους και της οριοθέτησης της πλατείας έγινε αντιληπτό ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική αξιοποίηση όπως π.χ. η κατασκευή υπόγειου παρκινγκ και άλλες λύσεις που θα υποδείκνυε, ενδεχομένως, κάποιος μελετητής .
Κάποια επόμενη δημοτική αρχή επέλεξε διαφορετική κατεύθυνση και αποφάσισε να αναθέσει μελέτη με σκοπό την ανάδειξη του κέντρου της πόλης και την αισθητική σύνδεση του της πλατείας με την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και την Πορφυριάδα Σχολή. Το σχέδιο προχώρησε και υλοποιήθηκε από την επόμενη δημοτική αρχή. Θα έπρεπε για την Ιστορία να αναφερθούμε σε χρόνους και ονόματα αλλά δεν είναι της στιγμής.
Τώρα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό της χρήσης της πλατείας και να θέσουμε ερωτήματα. Ερωτήματα και προβληματισμούς που έχει κάθε σκεπτόμενος πολίτης.

Τελικά η πλατεία έγινε με μοναδικό σκοπό να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες χωρίς ζωτικό χώρο λειτουργίας;
Είναι το καθεστώς χρήσης της προσανατολισμένο έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τον πολίτη και να διευκολύνει ταυτόχρονα τον επαγγελματία να αναπτύξει την επιχείρησή του με αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο;
Εφαρμόζεται ισομερώς η νομοθεσία που διέπει κάθε παρόμοιο χώρο σε όλη την Ελλάδα;
Εξελίσσεται ο ευρύτερος χώρος της πλατείας σε χώρο ανεξέλεγκτου παρκινγκ και μάλιστα μερικά μέτρα μακριά από τον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης;
Είναι συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής να υπάρχουν στον χώρο του παρκινγκ, στην «αυλή» της Κεντρικής πλατεία και του Δημαρχείου, τα περισσότερα σκουπίδια που μπορεί να βρει κάποιος συσσωρευμένα στο κέντρο της πόλης;

Δεν επιθυμούμε να ταυτιστούμε με πολλούς συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι η πλατεία τείνει να γίνει ένα (άλλο ένα) «τσαντίρ μαχαλά» όπου ο καθένας πράττει ότι θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει και η δημοτική αρχή είναι απούσα και αδιάφορη. Εμείς σαν ενεργοί πολίτες θέλουμε και απαιτούμε να μπει μια τάξη και η πλατεία μας να είναι αντάξια της πόλης μας.
Αν δεν είναι ιστορική ευθύνη των τοπικών αρχόντων, είναι σίγουρα κοινωνική.

img532

Karlovasi1973

DSCN4556

dimarxeio

(Visited 223 times, 1 visits today)
0